Ir a página principal

 

   Aquesta secció de la meva Web s´ha fet realitat gràcies a l´amabilitat i als coneixements  del meu  company i retrobat amic de la infantesa Alejandro Valero Fernández , professor d´anglès de l'  I.E.S. María Guerrero de Collado Villalba (Madrid). També he d' agrair   a  Carme Barba Corominas  http://www.xtec.es/~cbarba1/  , la traducció realitzada a Català. 
Després d´aprendre a  Aula Tecnológica Siglo XXI  un munt  de coses  referents a  les   WebQuests  és hora de posar fil a l´agulla de  i elaborar-ne una de senzilla nosaltres mateixos.
Qualsevol persona , sense més coneixements que saber utilitzar el navegador, i amb connexió  a Internet  pot elaborar aquí  on-line la seva pròpia  WebQuest en forma d´ una pàgina Web.

NOVETAT IMPORTANT En aquesta nova versió del generador cal destacar com a principal millora el fet que mitjançant un únic i senzill procediment comú es desen correctament les activitats creades amb qualsevol navegador.

Veiem  exemples de  WebQuest creades amb el generador:

Cómo diseñar bien una página web.   ¿Como nos ven los hijos de la Gran Bretaña?
Sacándole partido a Google   ¡¡Googleando!!
Este soy yo   Cuando los angeles lloran
Mappe concettuali nella professione docente   Aro modernoa. En euskera

Es recomanable  crear una carpeta en el teu disc dur  on podràs guardar la pàgina web   generada  i on prèviament posaràs les imatges que hi vulguis incloure, arxius  *.gif ( que poden ser animats) i  *.jpg.

      El format GIF (Graphics Interchange Format) es fa servir amb imatges de 256  colors, per tant és el més indicat per a icones i dibuixos. El mètode de compressió que utilitza fa que no  perdi qualitat i així al descomprimir la imatge  torna a quedar com l´original. 

    El format de compressió JPG(o .jpeg, Joint Photographics Experts Group) es  adequat per fotografies  de 16.7 milions de colors. El grau  de compressió es pot  regular al guardar l´arxiu en aquest format, per tant com més qualitat menys compressió. Per a fer-nos-en una idea:   una foto de 800x600 en format BMP ocupa uns 1.400 Kb i  en JPG unos 75 Kb. 

La creació de la carpeta la pots fer des de Mi PC de Windows i anomenar-la per exemple  La meva WebQuest. Per a fer-ho clica damunt   Archivo/Nuevo/Carpeta:

apareixerà :

A continuació selecciona-la amb el ratolí, clica damunt  : Archivo>Cambiar nombre i anomena-la per exemple      La_meva_WebQuest o el nom que vulguis .    

Només cal fer tres passos per elaborar la teva  WebQuest: ara te´ls expliquem  amb tot detall ,  però tenint en compte la seva senzillesa potser  serà més didàctic que d´entrada intentes fer-la  sense més explicacions i si tens dubtes tornes a les explicacions quan ja hi hagis donat una primera ullada.

              

Introdueix les dades als camps corresponents: Títol del Projecte,  Autor/a, Àrea, Nivell, direcció de correu electrònic Introducció, Paraules clau, Descripció, Tasca, Procés, Recursos, Avaluació, Conclusions i Crèdits.

Si tenim el text escrit en un altre document electrònic el podem  "Tallar i Enganxar ".

A "Paraules clau” escrivim  una sèrie de  paraules que serviran als motors de cerca per a que cataloguin la nostra pàgina, Les paraules i expressions que utilitzem han d’ anar separades per comes, per exemple WebQuest, ensenyament, activitats a Internet. Posteriorment, quan un usuari acudeixi a un cercador i busqui, per exemple la paraula "WebQuest" o l’ expressió "Activitats d’ ensenyament utilitzant Internet", obtindrà una multitud
d’  entrades, entre les quals probablement la de la nostra pàgina  i podrà visitar-la sense saber  prèviament la seva adreça d’  Internet.

Descripció: Es una breu descripció de la pàgina creada. Per exemple: “WebQuest sobre les balenes per a  estudiants de primària”. Això millora la cerca d’ aquesta pàgina mitjançant els cercadors.

Tots els camps  (excepte Autor/a, Àrea, e-mail i Nivell)  son opcionals, no es obligatori omplir-los, aquells que deixeu en blanc no apareixeran a la pàgina Web generada.
Pots  seleccionar el tipus  de lletra, el color del text i   el color de fons de la pàgina marcant  les opcions corresponents 
A  la imatge inferior veiem  com un usuari ha seleccionat ( fent  clic a  l ´opció corresponent
) Arial com  tipus de lletra, marró com color de text  i  blanc com color de fons.


 

 • Si desitges algun color que no estigui  disponible pots introduir el seu codi . En el llenguatge HTML cada color té un codi format per nombres i lletres ,  clica  aquí per veure una llista de codis 

 • Si desitges algun tipus de lletra que no estigui  disponible pots introduir el seu nom al camp  corresponent.

Al següent menú desplegable tens un extens llistat amb els noms de les fonts més populars 

Has de tenir en compte que quan el navegador d´un visitant descarrega una pàgina d´un lloc web, només pot visualitzar les fonts que té instal·lades en el seu sistema. Què passa quan una font d´una pàgina no està disponible al sistema del visitant ? aleshores es veu la pàgina amb la font predeterminada del navegador ( en general la Times New Roman, Arial i Courier New en Windows i Times, Helvetica i Courier en el sistema operatiu Mac).Per tant cal que a  les vostres pàgines web utilitzeu aquelles fonts que tinguin més probabilitat d´estar en els sistemes operatius dels visitants)  

També pots triar la mida de la lletra en un menú desplegable. Es canviarà la mida del text normal i les altres mides (el petit dels marcadors y tots els altres) apareixeran en una mida proporcional a la que hagis triat . 

Pots posar com a fons de pàgina una imatge per a fer-la més atractiva i en definitiva per augmentar la motivació de l´alumne , per exemple aquesta pàgina que estàs llegint  utilitza una imatge com a fons. 

De la mateixa manera que  pintes o empaperes una paret també pots "empaperar " una pàgina amb una imatge. Un Explorador normalment fa un mosaic amb la imatge per a omplir tot el fons completament, per tant no cal utilitzar una imatge gaire gran. De fet com més petita sigui la imatge, més ràpid serà el procés de descàrrega a l´explorador.. La velocitat es sempre una consideració  important, ja que els visitant poden canviar a una altra si la vostra tarda massa temps a descarregar-se. No totes les   imatges es poden utilitzar com a fons, per exemple un gràfic detallat  de la  Guerra de les Galàxies no només dominaria la pantalla sinó que també faria que el text fos impossible de llegir. Les imatges de fons més adequades son petites i amb textures ja que es poden anar repetint una darrera l´altra fins a forma un fons complet , aconseguint un fons agradable i que no domina la pàgina. .

Per a designar una imatge com a fons de la pàgina has d´escriure el nom de l´arxiu gràfic que vols posar , per exemple. liniadefons.gif al camp   Textura: aquest arxiu  l´hauràs d´haver desat a la carpeta  La meva_WebQuest

Podem inserir imatges a tots els apartats de la nostra   WebQuest, tot seguit us ho expliquem amb detall   Donem per fet que aquests arxius d´imatge ja es troben dins  la carpeta  La_meva_WebQuest, en  aquest cas per inserir una imatge només hem d´introduir el seu nom i l´extensió i  a més podem triar si la volem alineada a l esquerra , al centre o a la dreta.

Ho veiem amb un exemple:

Col·loquem dins   La meva_WebQuest la imatge dit.gif, i al camp  Imatge: escrivim  dits.gif, i si l´ alineació triada és   Esq. apareixerà :

INTRODUCCIÓ:


 

On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

 Si la alineació triada és Centre apareixerà :

INTRODUCCIÓ:

On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

Si l´ alineació triada és Dreta apareixerà :

INTRODUCCIÓ:


On es proporciona a l´alumne la informació incial de l´activitat i es tracta de motivar i despertar el seu interès mostrant-la atractiva i divertida.

A tots els camps de text on posem la Introducció, la tasca, etc. observaràs que apareix el botó
 Salt de línia  el qual es molt important per a que ens quedi un bon disseny. Aquest botó ens permet al clicar-lo una vegada i inserir un salt de línia , veiem -ho amb un exemple.

Suposem que la tasca és: 

Durant quatre períodes de classe navegareu  per Internet (a l´ institut  i  a casa). Amb l´ajuda de les informacions de la  Web anireu a...
 1. Buscar un allotjament cèntric i barat a Sevilla 
 2. Trobar les  atraccions turístiques més importants.
 3. Investigar amb quin  mitjà de transport podeu arribar a Sevilla.

Per a  que en la nostra pàgina final aparegui així en el camp de text tasca teclejarem 

  Durant quatre períodes de classe navegareu  per Internet (a l´ institut  i  a casa). Amb l´ajuda de les informacions de la  Web anireu a...

A continuació  clicarem dues vegades  Salt de línia  amb la qual cosa introduïm un punt i apart 

Escrivim: 1. Buscar un allotjament cèntric i barat a Sevilla    i cliquem una vegada    Salt de línia

Escrivim: 2.  Trobar les  atraccions turístiques més importants. i cliquem una vegada  Salt de línia

Escrivim: 3.   Investigar amb quin  mitjà de transport podeu arribar a Sevilla

Al  generador veurem:

 

 

 

 

Cada vegada que cliquem    Salt de línia  introduïm  el codi necessari per a fer-ho  <br > (també ho podem fer  l manualment), a la pagina Web generada veurem : 

Tasca:  Durant quatre períodes de classe navegareu per internet (a l´institut  i a casa). Amb l´ajuda de les informacions de la Web anireu a 
 1. Buscar un allotjament cèntric i barat a Sevilla 
 2. Trobar les  atraccions turístiques més importants.
 3. Investigar amb quin  mitjà de transport podeu arribar a Sevilla.

  A l´apartat   "Recursos" podem introduir fins a 15 direccions d´ Internet sense fer res més que omplir el camp descripció i la  URL corresponent.

Creiem  que quinze es un nombre d´adreces  Internet suficient  en la majoria dels casos  però si un professor   vol afegir  alguna direcció més ho pot fer  . Suposem  que  volem afegir els següents recursos:

Altres museus importants:

Museu d´ Art Modern (MOMA). Nova York: http://www.moma.org
El Louvre: http://www.louvre.fr

Per a fer-ho a l´apartat  "Més  enllaços" hem de posar:

 Cada vegada que vulguem afegir un enllaç clicarem  a::  Enllaç   i ens apareixerà:

Descripció: <a href="http://enllaç"
target="_blank">http://enlace</a>

on substituirem "Descripció" per exemple per "Museu d´ Art Modern (MOMA).Nova York:" i "enllaç" per www.moma.org

A tots els apartats de la teva  WebQuest trobaràs els botons:

 •  Negreta  Al cliclar-lo apareixerà  <b>negreta</b>. Has de substituir la paraula  negreta pel  text que desitgis que aparegui en negreta. Per exemple, si desitgem que la paraula WebQuest aparegui en negreta hem de posar: <b>WebQuest</b> i a la pàgina Web generada  ens apareixerà WebQuest
   

 •  Cursiva Al  clicar-lo t’ apareixerà <i>cursiva</i>. Entre  aquestes etiquetes has de posar el text que  desitgis que aparegui en cursiva.

Generar la pàgina web.

Una vegada elaborat el teu projecte has de  seleccionar  en primer lloc una de les següents opcions si desitges posteriorment imprimir el teu treball .

Opcions de impressió per a  la WebQuest creada:

eDisseny de WebQuest per  imprimir, sense marcadors i a tota pàgina.
e
Per a  imprimir el text amb  el color triat i fons blanc.

De forma predeterminada la pàgina s’ imprimeix:

 • Amb  marcadors i disseny clar per a  que es llegeixi bé  en pantalla.
   
 • El text s’  imprimeix en negre sobre fons blanc, siguin quins siguin  els colors de text i fons seleccionat.

Tens dues opcions per a  modificar allò que ve  predeterminat:

 1. eDisseny de WebQuest per  imprimir, sense marcadors i  a tota pàgina. 
 2. ePer imprimir el text amb el color triat i fons blanc . Pots triar que el text
  s’ imprimeixi amb el color triat, però t’ adverteixo  que el fons serà sempre blanc (per defecte dels  navegadors),per la qual cosa has de tenir en compte que si tries un color clar de text, pot ser que no es llegeixi bé. 

.Per  últim has de  clicar  a   CREAR LA WEBQUEST  , i al fer-ho podràs veure el resultat del teu treball a la mateixa finestra del navegador.

  No et preocupis si a la pagina generada no hi veus les imatges generades inserides, quan obris l´arxiu definitiu la meva_Webquest.htm que en un tercer pas guardaràs a la carpeta La meva_WebQuest veuràs que les imatges apareixeran perfectament.

Si desitges canviar alguna cosa que no t’ agrada prou , torna a la pàgina del generador, clica el botó Enrera del teu  navegador i, una vegada efectuades les modificacions, torna a clicar el botó CREAR LA WEBQUEST

Si desitges imprimir la teva pàgina clica Arxiu/Imprimir en el menú del teu navegador.

Desar la pàgina Web creada.

Desar la pàgina creada amb el menú Arxiu /Desar com....../Pàgina web, només HTML.

La pàgina guardada així es veu perfectament,i es pot modificar amb qualsevol programa de HTML per exemple  Dreamweaver, HTML Kit, Composer,  Word i FrontPage  .

Si desitges publicar-la a Internet simplement has de pujar al servidor la carpeta La meva_WebQuest amb tot el contingut , arxius i imatges ( si la publiques et preguem que ens enviïs l´adreça per a enllaçar-la des de la nostra pàgina)

La pàgina web creada amb aquest generador compleix amb les normes del World Wide Web Consortium relatives al llenguatge HTML 4.01. S´hi pot incloure el logo al final de la pàgina creada :. De totes maneres , es convenient validar la pàgina a la web del W3C: http://validator.w3.org/

 Si us plau la teva opinió ens interessa, quan hagis utilitzat "1,2,3 la teva WebQuest" omple la següent enquesta:

Nom:
E-mail

Quin problema o dificultat has detectat?

Quines millores introduiries en una nova versió de   "1,2,3 la teva WebQuest"?

Qualifica "1,2,3 la teva  WebQuest" de l´ 1 al 10.